Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Ο Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα σε Ουγγαρία του Νότου

 

"Η αρχή της μη επαναπροώθησης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων. Αποτυπώνεται στο άρθρο 33 της Σύμβασης του 1951, που δεσμεύει επίσης τα κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στο Πρωτόκολλο του 1967. Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 33 της Σύμβασης του 1951 ορίζει: 'Ουδεμία συμβαλλόμενη χώρα θα απελαύνει ή θα επαναπροωθεί (refouler), καθ’ οιονδήποτε τρόπον, πρόσφυγας, εις τα σύνορα εδαφών ένθα η ζωή ή η ελευθερία αυτών απειλούνται δια λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητος, κοινωνικής τάξεως ή πολιτικών πεποιθήσεων'(...) Η αρχή της μη επαναπροώθησης εφαρμόζεται όχι μόνο στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες αλλά και σε όσους δεν έχει κριθεί το σχετικό καθεστώς".

Αυτό ορίζεται, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις επαναπροωθήσεις στις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Έκδοση και τη Διεθνή Προστασία των Προσφύγων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Άρα, ας ξεκινήσουμε από τη γενική παραδοχή ότι τα pushbacks συνιστούν μια παράνομη πρακτική, αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Πίσω από τα κόκκινα καπέλα και τον ανταγωνισμό δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης για τη δικαίωση της παρακμής της ελληνικής δημοσιογραφίας (70ή η Ελλάδα στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου, κάτω από την Πολωνία, τη Ρουμανία, το Μπουτάν και τη Νιγηρία), υπήρξε μια ερώτηση: Γίνονται pushbacks στον Έβρο και στο Αιγαίο;

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσε πως η χώρα μας ακολουθεί στο προσφυγικό μια πολιτική "σκληρή, αλλά δίκαιη". Κι αν η προσπάθεια να παρουσιαστεί κάθε καταγγελία, ή έστω κάθε ερώτηση για το αν η Ελλάδα εφαρμόζει παράνομες πρακτικές, ως φιλοτουρκική προπαγάνδα, το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη μετατρέπεται σε Ουγγαρία του Νότου. Διακινδυνεύοντας η χώρα μας να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με κυρώσεις.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως την έρευνα και τα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως, από το Spiegel έως την Deutche Welle, τον Guardian και το BBC, τα οποία είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα, τον Αύγουστο, η Κομισιόν είχε "παγώσει" το αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότηση της δραστηριότητας της ελληνικής Ακτοφυλακής με το ποσό των 15,8 εκατ. ευρώ ακριβώς εξαιτίας των πολλαπλών καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις. Μόλις τον Οκτώβριο, η αρμόδια επίτροπος Ί. Γιόχανσον, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, είπε πως φαίνεται ότι υπάρχει κάποιου είδους ενορχήστρωση βίας στα εν λόγω εξωτερικά σύνορα, καθώς και πειστικές αποδείξεις κακής χρήσης των κοινοτικών πόρων για τη φύλαξη των συνόρων, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά.

Στις 21 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφραζε την ανησυχία του για τον «πολλαπλασιασμό» των «παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου εις βάρος των προσφύγων» και ζήτησε από τα κράτη - μέλη του να αντιτάσσονται στις «απόπειρες νομιμοποίησης» των επαναπροωθήσεων στα σύνορα. H επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντ. Μιγιάτοβιτς, με επιστολή της, τον Μάιο, στους Μ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Πλακιωτάκη, Ν. Μηταράκη, τόνιζε: "Σας καλώ επιτακτικά να βάλετε τέρμα σε αυτές τις πρακτικές και να διασφαλίσετε ότι θα διεξαχθούν ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για όλες τις κατηγορίες επαναπροωθήσεων και κακομεταχείρισης από μέλη των σωμάτων ασφαλείας στο πλαίσιο τέτοιων επιχειρήσεων".

Αλλά και το State Department, τον Ιούλιο, σε έκθεσή του, τόνιζε ότι, σύμφωνα με διεθνείς ανεξάρτητες πηγές (ΜΚΟ, δημοσιογραφικά δίκτυα κ.λπ.), έχουν τεκμηριωθεί βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων (τα λεγόμενα pushbacks), ενώ γίνεται ξεχωριστή αναφορά σε γυναίκες και παιδιά. "Ως γνωστόν, τα pushbacks είναι παράνομη μέθοδος και απαγορεύονται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο" ξεκαθαρίζεται στη συγκεκριμένη έκθεση.

Επειδή μάλλον δεν υπάρχει διεθνής συνωμοσία Τούρκων πρακτόρων κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χρειάζονται σαφείς και καθαρές απαντήσεις: Συνεχίζει η Ελλάδα να ανήκει... εις την Δύσιν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...