Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Κοινωνική και παραγωγική ανάγκη η νέα αρχή

 

Η χώρα σε μια περίοδο έντονων οικονομικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων δείχνει αδύναμη να καταστήσει ενεργό την παρουσία της ως παράγοντα φιλίας και ανάπτυξης στην περιοχή! Στο εσωτερικό, με τις πολιτικές της κυβέρνησης, οξύνονται οι κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες!

Συρρικνώνεται η εγχώρια παραγωγική βάση. Δέσμια των νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων στα μεγάλα συμφέροντα, ανακατανέμει μερίδια αγοράς υπέρ των ολίγων. Χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα εφάπαξ έσοδα από εκποιήσεις, που όμως είναι μικρότερα ακόμη και από αυτά που θα απέδιδε η υφιστάμενη διαχείριση.

Οι επιπτώσεις αποτυπώνονται πλέον και στην καθημερινότητα των πολιτών και στα επίσημα στοιχεία και της Εurostat. Ενδεικτικά αναφέρονται:

* Διόγκωση του χρέους και αύξηση των εισαγωγών.

* Μείωση της ζήτησης.

* Αύξηση της ανεργίας και της επισφαλούς εργασίας.

* Μείωση της συμμετοχής της εγχώριας παραγωγικής βάσης στο ΑΕΠ.

Συμπέρασμα: η Ελλάδα, μεσούσης της πολύπλευρης κρίσης, δεν μεταβιβάζεται απλώς σε ολιγοπωλιακά - μονοπωλιακά κέντρα ή ημέτερους, αλλά εκποιείται...

Αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου

Η αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου αποκτά μεγάλη σημασία. Εξελίσσεται σε κοινωνικό αίτημα, πήχης για το περιεχόμενο μιας σύγχρονης πολιτικοκοινωνικής συζήτησης.

Δεν αρκούν πλέον προτάσεις καλύτερης διαχείρισης της ίδιας πολιτικής. Απαιτούνται δομικές παρεμβάσεις με τις οποίες θα στηριχθεί και θα δυναμώσει η παραγωγική βάση της χώρας.

Χρειάζεται ένας άλλος ρόλος του κράτους, που δεν θα μέριμνα για τους λίγους και ημέτερους, αλλά θα εγγυάται την πρόσβαση όλων στα προγράμματα ανάπτυξης, τα κοινωνικά αγαθά και στις υπηρεσίες.

Κι αυτό αναδεικνύει ως υψηλή προτεραιότητα τη στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα της εγχώριας παραγωγικής βάσης.

Με ποια κοινωνική συμμαχία μπορεί να υπάρξει διακυβέρνηση για μια νέα αρχή

Επιτακτική λοιπόν είναι η ανάγκη συμπόρευσης της κοινωνικοπολιτικής πλειοψηφίας με τις δυνάμεις που έχουν λόγους να ωφεληθούν από την εφαρμογή του εναλλακτικού παραγωγικού και κοινωνικού σχεδίου.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως κατατέθηκε από τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, επιβεβαιώνει ότι η Αριστερά, οι σοσιαλιστές και ο ευρύτερος δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος μπορεί να επισπεύσουν αυτή την προϋπόθεση. Γιατί το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση απαντά ταυτόχρονα και στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, και στην άρση των γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων με τεκμηριωμένα μέσα και πόρους.

Διακριτά προσιτοί οι λόγοι που δίνουν κίνητρο στην κοινωνική συμμαχία που έχει λόγους να επιδιώξει τη νέα αρχή

Το μεγάλο κοινωνικό και παραγωγικό σώμα πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τα συγκεκριμένα οφέλη που θα έχει ο κάθε χώρος από τη συμπόρευση για τη διαμόρφωση προοδευτικής διακυβέρνησης. Αναφέρομαι σε:

* Τις ΜμΕ που αγγίζουν τις περίπου 700.000.

* Τις δυνάμεις της επισφαλούς ορατής και αόρατης εργασίας, το πρεκαριάτο, που με τους νέους ξεπερνούν τον προηγούμενο αριθμό.

* Το μεγάλο κοινωνικό σώμα του πρωτογενούς τομέα, την αγροτιά.

Αυτή τη συμμαχία θέλουν να διασπάσουν η Ν.Δ. και οι συστημικές δυνάμεις! Κι αυτό επιβάλλει να δοθεί άμεσα αποστομωτική απάντηση ότι αυτή η κοινωνική πλειοψηφία έχει λόγους να συμπορεύεται αλληλέγγυα.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για την πρόσβαση είναι οι εξής:

* Στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

* Στο πρόγραμμα ανάκαμψης.

* Στο τραπεζικό σύστημα.

* Στις διαγραφές του χρέους που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της κρίσης.

* Στις φορολογικές ελαφρύνσεις

Εκεί συναντώνται, συμπορεύονται αναπτυξιακά και βιώσιμα μέσω κινήτρων και φοροελαφρύνσεων με την τόνωση της εργασίας, τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, το σύγχρονο πλαίσιο για όλες τις εργασιακές σχέσεις, τις υπερωρίες, την πιλοτική εφαρμογή με κίνητρα του 35ωρου, τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ. Με έμφαση στα προγράμματα επαναπατρισμού των νέων και της αξιοποίησης της κατάρτισής τους!

Η προγραμματική ενότητα της προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας αναφέρεται συγκεκριμένα για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα: με διαγραφή του χρέους στην περίοδο της κρίσης, με αποφασιστικά μέτρα για πρόσβαση των αγροτών στο τραπεζικό σύστημα, με δεσμευτικές ρήτρες στήριξης της εγχώριας παραγωγικής βάσης στα προγράμματα πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού, με διακριτό κοινωνικά πλαίσιο ενίσχυσης για την παραγωγή προϊόντων ονομασίας προέλευσης, καθετοποίησης και εξαγωγιμότητας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δεσμευτικές μέριμνες για τη στήριξη και ενίσχυση της κτηνοτροφίας, κίνητρα δραστηριοτήτων στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές με μείωση και του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο τόσο για τη θέρμανση όσο και για την κίνηση στον πρωτογενή τομέα και ειδικά κίνητρα για τους νέους αγρότες κ.λπ.

Τα προβλήματα καθιστούν ως μείζον ζήτημα την ανάγκη αναμέτρησης με κοινωνικούς όρους του εναλλακτικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου με αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Για να γίνει πράξη η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση.

Γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά στην άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων και θα ενισχύσει την εγχώρια παραγωγική βάση.

* Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο Υπουργικό συμβούλιο

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς ο κ. Μητσοτάκης μάλλον μπέρδεψε τους μπλε φακέλους διαβάζοντας αυτούς του 2019. Του θυμίζουμε ...